Redaksjonens lesetips:

Bøkene vi vil mure oss inne med nå

Sosial distansering og mørketid, trenger du et påskudd til for å mure deg inne med ei god bok? Her er ti gode følgesvenner nå som vi er bedt om å holde oss hjemme.

Kokebøker, reisebeskrivelser, hverdagsskildringer og eventyr for voksne: Her er våre beste boktips! Foto: Birgitte Hoff Lysholm
Kokebøker, reisebeskrivelser, hverdagsskildringer og eventyr for voksne: Her er våre beste boktips! Foto: Birgitte Hoff Lysholm Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vil du ha mer leseinspirasjon?

Bli gjerne med i vår helt nystartede Facebook-gruppe Vi leser! Her vil vi dele boktips, og inviterer deg til å gjøre det samme. La oss inspirere hverandre til å dykke ned i nye leseopplevelser i vinter!

Birgitte Hoff Lysholm, redaktør i Vi.no

«Historien om Ásta», Jón Kalman Stefánsson

Denne boka har jeg fått anbefalt så gjentagende og insisterende at forventningene er skyhøye. «En av de vakreste bøkene jeg har lest», sier mannen min. Og siden den siste han anbefalte meg var Lars Myttings Svøm med dem som drukner, så tror jeg ham. Og har sørget for at han fikk enda en av Stefánssons bøker i farsdagsgave, så jeg har mer godt i vente på leselista.

«Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet», Heidi Linde

Jeg frydet meg og skammet meg på en gang da jeg leste denne boka. Heidi Linde gir meg samme følelse som Nina Lykke: Først kjenner jeg meg igjen i romankarakterene, så vil jeg på ingen måte vedkjenne meg dem, før jeg lander på en følelse av godhet for dem. Underholdende og treffsikkert om rekken av hverdagsligheter som til sammen utgjør livet.

«En skikkelig digg kokebok 2», Hanne-Lene Dahlgren

Noen vil kanskje innvende at en kokebok ikke er en bok man leser. Andre vil kanskje påpeke at dette er en rent vegansk kokebok, og jeg er ikke veganer. Til det vil jeg si at noen kokebøker er så inspirerende at jeg gjerne kryper opp i sofakroken med dem, og følger forfatterens oppfordring om å brette eselører på sidene med oppskrifter jeg vil prøve meg på. Og at litt vegetarkost neppe kan skade mellom julas runder med pinnekjøtt og ribbe.

Anne Marit Hjelme, redaktør i Vi over 60:

«Klok på følelser», Aksel Inge Sinding, Jan Reidar Stiegler, Leslie Greenberg

Denne skulle jeg lest for 20 år siden! Veldig mye klokere om hvilken betydning følelsene spiller i livene våre. Og et nytt syn på positiv tenkning, som jeg altfor lenge har tillagt for stor betydning.

Kohts bok er utgitt på Gyldendal forlag
Kohts bok er utgitt på Gyldendal forlag Vis mer

«Kohts bok», Joachim Førsund

For en dame! For en historie, og for en skjebne. Rått, usminket og avslørende om et liv bak kjendisens fasade - og innsikt i kreftens herjinger. Godt skrevet av en forfatter med god penn og medfølelse.

«Full spredning», Nina Lykke

Jeg koste meg gjennom hele boken, og har fått et nytt syn på fastleger, deres rolle og meg selv som pasient. Og ikke minst, verdien av å snakke med et skjelett på veggen. Viktig for psyken. Forfatteren berører viktige ting med utenforskap, alkoholproblemer, utroskap og ensomhet i tosomheten.

Aud Dalsegg, ansvarlig redaktør i Allers

«Er mor død?» Vigdis Hjort

Denne nyeste romanen fra Vigdis Hjort er historien om en kvinne, Johanna, som ikke har sett moren sin på 30 år, og som flytter tilbake til hjembyen og forsøker å forstå og nærme seg denne aldrende moren. Utrolig bra skrevet – hun gjengir gjenkjennelig tankegang på en rett ut og usentimental måte som jeg liker veldig godt. Mor-datter-problematikk og familiekonflikter er et tidsløst tema!

«Morgenstjernen», Karl Ove Knausgård

«Morgenstjernen er ikke en roman som kan forklares. Den må oppleves med åpne sanser og sinn» sto det i en anmeldelse av Knausgårds siste bok i høst. Og det er jeg helt enig i. Dette er en roman med et rikt persongalleri og en handling som spenner fra det hverdagslig gjenkjennelige til mystiske, mørke krefter. Perfekt når man har god tid!

Rannveig Korneliussen, ansvarlig for bokanmeldelser i Dagbladet

«Hekneveven», Lars Mytting

Denne gleder jeg meg til! Søsterklokkene, den første boka i trilogien, var eventyr for voksne, og akkurat det trengs det mer av i mørke tider.

«Høyt – en reise i Himalaya», Erika Fatland

Når vi ikke får reise i virkeligheten, må vi reise i bøkene. Og er det noe Fatland er god på, så er det å få meg til å føle at jeg er på tur – høyt over verden.

Karin Madshus, journalist i Vi.no

«Gul bok», Zeshan Shakar

Jeg er en av dem som har en må lese- liste som bare blir lengre og lengre. Akkurat nå troner denne øverst på lista. Anmelderene rullet seksere og femmere på terningen og jeg forventer en like god og sår roman som Tante Ulrikkes vei (som forøvrig er et annet tips). I Gul bok er Mani en nyutdannet, ung mann som bor sammen med faren i en leilighet på Haugenstua. Romanen handler om klasse og tilhørighet, hvor vi kommer fra og hvor vi er på vei. Jeg er stor fan og etter min mening burde alle ha lest minst én roman av Shakar.

«Born to run», Christopher MacDougal

Pandemien har tvunget fram en glede over å løpe utendørs. Derfor er Born to run en av de andre bøkene jeg vil lese nå. Indianerstammen Tarahumara har rykte på seg for å være de beste distanseløperne i verden. Hva er hemmeligheten bak å bli en god løper?

«Wild», Cheryl Strayed

Innimellom leker jeg med tanken på hvor godt jeg hadde klart meg i ødemarka alene. Som 26-åring trodde Strayed at hun hadde mistet alt. Ekteskapet hanglet og moren hadde gått bort av kreft. Hun hadde ingenting å tape og bestemte seg for å gå The Appalachian trail - verdens lengste sti, alene gjennom ørken og stor og til tider farefull natur helt alene. Mest sannsynlig ender jeg opp med en mikroekspedisjon ala Torbjørn Ekelund i boka Året i skogen. Ifølge Ekelund trenger jeg nemlig ikke dra på en stor ekspedisjon. 24 timer i skogen hver måned - det kan jeg kanskje klare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.