«Nina» brøt kontakten med sin egen mor:

- Blod er ikke alltid tykkere enn vann

Det er siste utvei. Men har du et familiemedlem som bryter deg ned, kan eneste muligheten være å kutte kontakten, mener psykolog.

Tåler vi mer enn vi burde fra våre egne familiemedlemmer? «Nina» fikk til slutt nok, og brøt med sin egen mor. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Tåler vi mer enn vi burde fra våre egne familiemedlemmer? «Nina» fikk til slutt nok, og brøt med sin egen mor. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– I andre relasjoner som er skadelige, der en person krenker deg eller får deg til å føle deg dårlig, mener de fleste det bare er rimelig at man bryter kontakten. Men når det kommer til slekt og familie, er det et følsomt tema. Det kan være vanskelig å si hvorfor, sier psykolog Siri Helle.

Mamma er alkoholiker

Historisk finnes det en uuttalt kontrakt om at foreldre tar seg av barna sine mens de er små, og barna pleier sine foreldre når de blir gamle. Selv om samfunnet er endret og det finnes sosiale sikkerhetsnett, henger det gamle synet igjen, mener psykologen.

En av de vanligste årsakene til at voksne barn bryter kontakten med sine foreldre, er et pågående rusmisbruk som gjør kontakt med barn og barnebarn vanskelig. En annen årsak er krenkende oppførsel mot voksne barn eller deres nye familie.

– Noen ganger handler det om tidligere krenkelser, som overgrep. Om forelderen ikke erkjenner krenkelsen eller overgrepet, blir det vanskelig å lege gamle sår, mener Helle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.