Hagearbeid rangerer høyt i lykkemålinger hos amerikanerne, og det samme bekreftes i andre studier der man måler livskvalitet. Hagearbeid er noe av det folk oppgir som mest lykkebringende, forteller lykkeforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.

- Lykken er subjektiv og kan oppleves på mange måter. Noen opplever det som ekstatiske, intense, berusende, sterke øyeblikk, mens andre kjenner på en dyp, harmonisk, langvarig glede fylt med stor tilfredshet. Her ser du et foredrag hun holdt om temaet.
- Den vanligste lykkedefinisjonen i psykologien er tilstedeværelse av positive følelser, fravær av negative følelser og en generell tilfredshet med livet. I lykkeforskningen snakker en ofte om lykke som det å ha det godt og det å fungere godt. De gamle grekerne snakket gjerne om sistnevnte – den eudaimoniske lykken, det vil si lykken man opplever når man skaper noe, er i flyt og realiserer seg selv. Det gjør man ofte i forbindelse med hagearbeid, sier Bang Nes.
Hagearbeid gir lykkeeffekt
Forskeren forteller at det er godt dokumentert at natur og grønne lunger påvirker lykken og gir helsegevinster - sannsynligvis både direkte og indirekte. Stressnivået senker seg og vi er ofte mer fysisk aktive. Kanskje befinner vi oss sammen med andre mennesker, for eksempel på en dugnad, og dermed vil den sosiale faktoren gi oss enda et løft.

En bestemor og en professor: Slik gjør du barnebarna trygge
- Hagearbeid gir glede. Vi bruker kroppen, vi er skapende, vi roer ned og kommer i en god tilstand av flyt. Selv merker jeg hvor godt det gjør meg etter en lang dag på kontoret. Når jeg luker et bed, ser jeg de store forandringene jeg selv skaper og kjenner hvordan sinnet faller til ro - det er svært tilfredsstillende, forteller forskeren.
Friskere kropper
Bang Nes opplyser at sammenhengen mellom lykke og god helse er veldig godt dokumentert.
- Folk som vanligvis er i godt humør røyker mindre, drikker mindre, trener mer og spiser sunnere. De tar rett og slett bedre vare på seg selv, og de lever lenger. Særlig hjerte- og karfunksjonen og immunsystemet fungerer bedre hos de som ofte opplever positive følelser. Negative følelser gir derimot slitasje på hjerte- og karsystemet, sier hun.

Nysgjerrighet kan redde ekteskapet
Bang Nes viser til en britisk undersøkelse publisert i The Lancet i 2015: Eldre kvinner ble fulgt i en periode på åtte år. De som hadde høy grad av lykke, målt som å oppleve en meningsfylt tilværelse, hadde 30 prosent redusert dødelighet.
Vær tilstede
- Naturen påvirker oss aller mest positivt dersom vi er tilstede i det vi gjør, sier forfatter, psykolog og advokat Grethe Nordhelle. Hun har utgitt boken «Hagepsykologi – naturens harmoniserende kraft» . Hun forsikrer at vi har godt utbytte av hagearbeidet selv om tankene surrer, men klarer vi å være tilstede med sansene gjennom lukt, syn, lyder og bevegelser, påvirkes vi sterkest både fysisk og psykisk.

I tillegg har naturen en mystisk dimensjon, fordi planter er levende vesener, sier Nordhelle. - Bare tenk på forskjellen mellom en plastblomst og en som er levende! Plantenes harmoniske utstråling gjør noe med oss, og jo mer sensitive vi er, jo mer merker vi det.
- Hagen er naturen i fortettet form. Mennesket kommer fra naturen, dermed er det naturlig for oss som vesen å være i den. Vi trenger tilhørigheten til den mer enn noensinne i vår teknologiske tidsalder, sier Nordhelle.
Relevante lenker:
I denne meta-analysen fra 2016 ser man på ulike helseutfall som stress, vekt, hjernefunksjon, følelser, depresjon og angst knyttet til hagearbeid. Forskningsleder Masashi Soga uttaler til Naturesacred.org at det som er mest spennende er den signifikante og vedvarende sammenhengen mellom hagearbeid og forbedret fysisk og psykisk helsetilstand.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.