Eric Pickersgill, Removed

Bildene viser hvor absurd vår avhengighet har blitt

– Uforskammet og respektløst når trangen til å sjekke smarttelefonen overskrider trangen til å være oppmerksom på de rundt oss, sier sosiolog.

SLIK HAR DET BLITT: I sitt fotoprosjekt «Removed», viser den amerikanske fotografen Eric Pickersgill hvor absurd det egentlig ser ut når vi dukker ned i mobilen og stenger omgivelsene rundt oss ute. Dette har han gjort ved å ta mobilen ut av hendene på personene han har fotografert før bildene ble tatt. Se flere bilder i artikkelen under! Foto: Eric Pickersgill/«Removed»
SLIK HAR DET BLITT: I sitt fotoprosjekt «Removed», viser den amerikanske fotografen Eric Pickersgill hvor absurd det egentlig ser ut når vi dukker ned i mobilen og stenger omgivelsene rundt oss ute. Dette har han gjort ved å ta mobilen ut av hendene på personene han har fotografert før bildene ble tatt. Se flere bilder i artikkelen under! Foto: Eric Pickersgill/«Removed» Vis mer

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Smarttelefonen river og sliter i oppmerksomheten min kontinuerlig. Glemmer jeg den hjemme føler jeg meg isolert, ensom og forlatt; at det er ingen veier ut i verden og ingen veier inn til meg.

Sosiolog Trond Blindheim har ingen problemer med å innrømme at han er avhengig av mobilen sin. Samtidig mener han at smarttelefonen er vår tids uromoment.

– Daglig ser jeg eksempler på at det er mange som har det slik, at folk glor ned på smarttelefonen sin i stedet for å følge med på det som skjer i møtet, eller i samtalen og rundt restaurantbordet, sier han.

For å vise hvor absurd vår mobilavhengighet faktisk er blitt, har den amerikanske fotografen Eric Pickersgill, knipset noen helt spesielle bilder som nå får massiv omtale verden rundt.

Stirrer ned på tomme hender

Med sin fotoutstilling Removed ønsker Pickersgill å symbolisere hvor merkelig det faktisk ser ut når vi retter all vår oppmerksomhet mot smarttelefonen – ved å ta mobilen ut av hendene til personene før bildet blir tatt.

Pickersgill fikk personene på de ulike portrettene til å holde sin smarttelefon i situasjoner hvor man typisk drar fram mobilen for å rulle på den.

Deretter plukket han helt enkelt smarttelefonen ut av hendene deres for så å fotografere hvert scenario. Bildene viser da at personene bare stirrer tomt på hendene sine, og ofte ignorerer de vakre omgivelsene rundt seg, eller muligheten for menneskelig kontakt.

Resultatet av portrettene er en trist påminnelse om at vi kanskje burde bli flinkere til å legge bort smarttelefonen oftere.

SOSIAL BÅTTUR?: Hva med å la smarttelefonen ligge i lugaren og heller nyte det gode selskap og frisk sjøluft? Foto: Eric Pickersgill / «Removed».
SOSIAL BÅTTUR?: Hva med å la smarttelefonen ligge i lugaren og heller nyte det gode selskap og frisk sjøluft? Foto: Eric Pickersgill / «Removed». Vis mer
DEN GODE SAMTALEN: Mer smarttelefon, mindre prat. Foto: Eric Pickersgill / «Removed».
DEN GODE SAMTALEN: Mer smarttelefon, mindre prat. Foto: Eric Pickersgill / «Removed». Vis mer
VAKKER UTSIKT: Som turister vil vi gjerne dokumentere turen med smarttelefonen. Men når bildene er tatt, er det lett for å se mer på mobilapper som Instagram og Snapchat enn på den spektakulære utsikten. Foto: Eric Pickersgill/«Removed».
VAKKER UTSIKT: Som turister vil vi gjerne dokumentere turen med smarttelefonen. Men når bildene er tatt, er det lett for å se mer på mobilapper som Instagram og Snapchat enn på den spektakulære utsikten. Foto: Eric Pickersgill/«Removed». Vis mer

– Vil ikke være sosial med dem rundt oss

– Bildene fikk meg til å se noe jeg ikke tenkt så mye over, nemlig at det er et filter mellom oss og virkeligheten når vi kommuniserer via smarttelefonen, kommenterer Blindheim.

TROND BLINDHEIM: Sosiolog ved Institutt for markedsføring, Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania
TROND BLINDHEIM: Sosiolog ved Institutt for markedsføring, Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

– Bildene fikk meg også til å tenke på at oppmerksomhet er den største og reneste form for sjenerøsitet, og at det er uforskammet og respektløst når trangen til å sjekke smarttelefonen overskrider trangen til å være oppmerksom på de rundt oss, legger sosiologen til.

Blindheim mener at vi blir svakere og fjernere når vi er mer oppmerksom på smarttelefonen enn på dem rundt oss.

– Når vi er sosiale på smarttelefonen, er vi usosiale med dem rundt oss. Når vi tar fram smarttelefonen viser vi at vi ikke vil være sosiale med de rundt oss, mener Blindheim.

– Ikke rart vi blir avhengig

Sosiologen understreker samtidig at han godt kan forstå det sterke behovet de fleste av oss har for smarttelefonen.

– Takket være smarttelefonen har jeg tilgang på lydbøker, musikk, HBO og Netflix, radio, sosiale medier, blogger, foto- og videoapparat, leksikon, fotoalbum og best av alt: Hele min familie, alle mine venner og kolleger. Alt dette er i smarttelefonen min, oppsummerer Blindheim.

Det skal mye til å konkurrere mot alt det, mener han.

KOMPISTID: Hvorfor henge med hverandre når man bare vil sjekke hva andre venner gjør på? Foto: Eric Pickersgill/«Removed».
KOMPISTID: Hvorfor henge med hverandre når man bare vil sjekke hva andre venner gjør på? Foto: Eric Pickersgill/«Removed». Vis mer
PLEIE FORHOLDET?: Smarttelefonen kan kjapt legge en demper på en romantisk hyttetur for to - uten at vi skjønner det selv. Foto: Eric Pickersgill/«Removed».
PLEIE FORHOLDET?: Smarttelefonen kan kjapt legge en demper på en romantisk hyttetur for to - uten at vi skjønner det selv. Foto: Eric Pickersgill/«Removed». Vis mer

– Før smarttelefonens tid, hadde jeg trengt to leddbusser for å få plass til alt jeg i dag har på smarttelefonen. Det er jo fantastisk, og det er ikke rart vi blir avhengig.

Påvirker familien

Barn og unge tar etter både foreldre og besteforeldre, så når de eldste støtt og stadig dukker blikket ned i smarttelefonen, vil de yngste glatt tillegge seg samme vane. Det er Blindheim ikke det minste i tvil om:

– Selvsagt. Eplet ramler ikke langt fra stammen. Det er foreldrene som kjøper smarttelefonene til ungene sine, lærer dem opp, laster ned sosiale medier og betaler mobilregningene. Jeg har selv fire barn, så dette vet jeg mye om.

Sosiologen mener at konsekvensen dessverre lett blir et søvngjengeraktig familieliv.

FAMILIEBESØK: Middagsselskapet er kanskje ikke hva det en gang var. Foto: Eric Pickersgill / «Removed».
FAMILIEBESØK: Middagsselskapet er kanskje ikke hva det en gang var. Foto: Eric Pickersgill / «Removed». Vis mer
KVALITETSTID?: Mor surfer på mobilen, datter titter på nettbrettet. Slik flyr tiden altfor fort. Foto: Eric Pickersgill / «Removed».
KVALITETSTID?: Mor surfer på mobilen, datter titter på nettbrettet. Slik flyr tiden altfor fort. Foto: Eric Pickersgill / «Removed». Vis mer
BARNDOMSMINNER: Husker du alle de gode stundene du som barn hadde med venner på fotballbanen, lekeplassen eller i klatreveggen? Hva kommer dagens yngste generasjon til å tenke tilbake på når de er voksne? Foto: Eric Pickersgill/«Removed».
BARNDOMSMINNER: Husker du alle de gode stundene du som barn hadde med venner på fotballbanen, lekeplassen eller i klatreveggen? Hva kommer dagens yngste generasjon til å tenke tilbake på når de er voksne? Foto: Eric Pickersgill/«Removed». Vis mer

– For eksempel at alle sitter for seg selv og gjemmer seg bak smarttelefonen sine, som stjeler altfor mye av tiden fellesskapet burde ha fylt. Når et familiemedlem tar fram sin smarttelefon, så er det fordi de kjeder seg. De vil erstatte mangel på moro og hyggelig familiært sosialt samkvem, sier Blindheim.

Samtidig har han merket seg at det er en begynnende trend blant noen av hans venner hvor de kjøper billige, små mobiltelefoner som man ikke kan bruke til annet enn å ringe med.

– Kanskje disse telefonene slår an, slik at familielivet kommer tilbake. Men da må vi se hverandre, høre hverandre, like hverandre og bekrefte hverandre. Klarer vi det?