Drapene på White House Farm

Beskyldt for å ha drept sine sønner

I 1985 ble britene rystet av et brutalt drap på en hel familie. Den mentalt syke eksmodellen Sheila Caffell ble utpekt som kvinnen bak drapene, men kunne den kjærlige moren virkelig ha stått bak?

OFFER: Politiet trodde Sheila Caffell hadde drept sine to tvillingsønner og sine foreldre. Foto: REX NTB Scanpix
OFFER: Politiet trodde Sheila Caffell hadde drept sine to tvillingsønner og sine foreldre. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I morgentimene 7. august 1985 får politiet ved Chelmsford politistasjon en telefon fra Jeremy Bamber. Han forteller at han har fått en desperat telefon fra sin far som hadde fortalt at søsteren Sheila oppførte seg psykotisk og at hun hadde pistol.

Da bevæpnet politi ankom gården White House Farm ved den britiske landsbyen Tolleshunt D’Arcy i Essex ventet grusomme scener. Nevill Bamber (61) ble funnet død på kjøkkenet, brutalt banket opp og skutt åtte ganger. Kona June (61) ble funnet død på soverommet i andre etasje, også hun skutt flere ganger. Ved siden av henne lå datteren Sheila Caffell død med en rifle i hendene og en bibel ved siden av seg. Under dynene i naborommet lå Sheilas seks år gamle tvillingsønner. De var begge blitt brutalt drept mens de sov.

ÅSTED: White House Farm ble åsted for drapet på den velstående familien Bamber i 1985. Foto: REX NTB Scanpix
ÅSTED: White House Farm ble åsted for drapet på den velstående familien Bamber i 1985. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer

Drept av mentalt syk eksmodell

Politiet var raske til å konkludere med at det var Sheila, som led av Schizofreni, som hadde tatt livet av familien sin før hun tok sitt eget liv.

At den vakre eksmodellen hadde drept sine egne barn og sine foreldre skapte store overskrifter i den britiske tabloidpressen. Men kunne hun virkelig ha klart å drepe sin egen familie og sønnene som hun elsket?

Bare dager etter at politiet avsluttet etterforskningen i boligen på White House Farm finner Jeremy Bambers søskenbarn et bevis som politiet har oversett: lyddemperen til drapsvåpenet, plassert i et skap i huset.

Inni lyddemperen finnes spor av Sheila Caffells blod. Ifølge ekspertene kan hun ikke ha plassert lyddemperen i skapet etter å ha skutt seg selv.

Men dette er ikke den eneste årsaken til at det hele skurrer.

OPPFØRTE SEG RART: Jeremy Bamber opplevde å miste hele familien. Folk reagerte på oppførselen hans i dagene etter drapene. Foto: Anglia Press Agency Shutterstock NTB Scanpix
OPPFØRTE SEG RART: Jeremy Bamber opplevde å miste hele familien. Folk reagerte på oppførselen hans i dagene etter drapene. Foto: Anglia Press Agency Shutterstock NTB Scanpix Vis mer

Vekker mistanke

Colin Caffell, Sheilas eksmann og far til hennes to sønner, hadde samme helg kjørt Sheila og sønnene til White House Farm hvor de skulle tilbringe helgen.

Han er i dyp sorg, benektelse og i skjokk over det som har skjedd. Jeremy Bamber flytter inn hos Caffell etter drapene. De sørger begge over tapet av familien, men etter en stund begynner Caffell å stusse over svogerens oppførsel. Etter noen dager virker det ikke som om svogeren sørger lenger. Det er også andre hendelser som får familiemedlemmene til å reagere.

SØRGENDE? Jeremy Bamber sammen med kjæresten Julie Mugford under familiens begravelse. Bildene fra begravelsen viste en tilsynelatende sørgende Bamber. Foto: Daily Mail REX NTB Scanpix
SØRGENDE? Jeremy Bamber sammen med kjæresten Julie Mugford under familiens begravelse. Bildene fra begravelsen viste en tilsynelatende sørgende Bamber. Foto: Daily Mail REX NTB Scanpix Vis mer

– Han løp fnisende opp trappa med håret såpet inn og formet som «pinner» som sto rett opp da han ble overrasket over moren min, sier Caffell i et intervju i det britiske tv-programmet This Morning.

Det som var spesielt med svogerens såpesveis var at han etterliknet et bilde av sine nevøer der de satt i badekaret.

Vitset og lo

Nyhetsbildene fra begravelsen av Nevill og June viste Bambers sorgfulle og pinte ansikt, men ifølge Caffell viste Bamber en annen side da kameraene var skrudd av.

Bamber vitset og lo i bilen på vei til krematoriet. Han flørtet med kjæresten og snakket om hva han hadde lyst til å gjøre med henne når de kom hjem.

Noen uker seinere fikk også Bamber hele landets oppmerksomhet da han forsøkte å selge toppløsbilder av søsteren til tabloiden The Sun. Avisa takket nei til bildene, men Bambers bisarre henvendelse nådde derimot avisas forside.

– Stolte blindt på Jeremys løgner

Caffell visste hva han skulle tro om at Sheila skulle ha drept familien.

– Jeg benektet det som hadde skjedd. Jeg ville ikke at noen skulle fortelle meg noe om det. Jeg var i sjokk. Derfor stolte jeg blindt på Jeremys løgner, forteller Caffell i det britiske tv-programmet.

Ifølge Caffell stemte ikke pressens beskrivelse av Sheila.

MISTET SØNNENE: Colin Caffell, Sheila Caffells eksmann, opplevde at hans to sønner ble drept av svogeren. I begynnelsen stolte han fullt og helt på svogeren. Foto: REX NTB Scanpix
MISTET SØNNENE: Colin Caffell, Sheila Caffells eksmann, opplevde at hans to sønner ble drept av svogeren. I begynnelsen stolte han fullt og helt på svogeren. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer

– De portretterte henne som voldelig og gal. Men dette var basert på uttalelser fra folk i landsbyen som faktisk ikke kjente henne. Dette var ikke kvinnen jeg kjente. Hun var en kjærlig mor.

Avslørt av eksen

Politiet hadde lenge mistenkt Bamber for å ha stått bak drapene. 7. september, en måned etter at familien ble funnet drept, fikk de en grunn til å arrestere ham.

Bambers ekskjæreste Julie Mugford fortalte politiet at Bamber hadde innrømmet å stå bak drapene. Motivet var at han ønsket å arve gården. Ifølge Mugford hadde han også ringt henne drapskvelden og sagt at det «er nå eller aldri».

Eksens vitnemål fikk Bamber dømt for drapene i oktober 1986.

I HÅNDJERN: Jeremy Bamber forlater politistasjonen med håndjern i 1988. Foto: REX NTB Scanpix
I HÅNDJERN: Jeremy Bamber forlater politistasjonen med håndjern i 1988. Foto: REX NTB Scanpix Vis mer

Bamber hevdet i retten at eksen diktet opp historien som hevn for at han hadde avsluttet forholdet, men juryen trodde ham ikke og dømte ham til livstid i fengsel.

Bamber, som i dag er 58 år, har helt siden dommen sagt at han er uskyldig.

Kilder: The Independent, The Guardian, The Telegraph og BBC.

Drapssaken er dramatisert i serien Mordene på White House Farm, som kan sees i NRKs nettspiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.