Karin Lannbys eventyrlige liv:

Bergmans kjæreste var spion

Ingmar Bergman beskrev henne som et mysterium. Hun mente han var et politisk null.

Ingmar Bergman fotografert i 1968 sammen med Liv Ullmann. Bergman døde 30. juli 2007 i en alder av 89. Kjæresten Karin Lannbys fortid som spion er først blitt kjent de siste årene. Foto: AFP/PRESSENSBILD/NTB Scanpix
Ingmar Bergman fotografert i 1968 sammen med Liv Ullmann. Bergman døde 30. juli 2007 i en alder av 89. Kjæresten Karin Lannbys fortid som spion er først blitt kjent de siste årene. Foto: AFP/PRESSENSBILD/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Karin Lannby var en ung og lovende skuespiller under andre verdenskrig. Hun var pen, sjarmerende, sexy og sosial, og hun var kjæreste med Ingmar Bergman - som hadde en stigende stjerne i filmens verden.

Karin hadde et enormt nettverk og ble invitert over alt. Det hadde hun stor nytte av. Karin var nemlig en av krigsårene flittigste spioner.

Les også: Mormors brev fra Gestapos fangenskap

Bråvoksen

Hun ble født i den svenske byen Linköping i 1916. Faren Gunnar var journalist g døde allerede da hun var tre år, men mamma Lilly sørget for et godt liv for sine barn og seg. Hun ble sjef for det amerikanske filmselskapet MGMs svenske agentur på 1920-tallet, hun eide en kino og var deleier i et hotell.

Familien Lannby bodde flott i Bromma, hadde privatsjåfør og dro på luksuriøse utenlandsferier i en tid da lavkonjuktur og arbeidsledighet slo hardt og fattigdommen økte. Men selv om Karin var en bortskjemt overklassejente med smak for Stockholms kjendisfester, våknet tidlig hennes politiske interesse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.