Vil du lære deg å røyke mat?

Begynn å røyke i år!

Røyking – både for smaken og konserveringens skyld – har blitt en ny dille for matglade nordmenn.

TIDLØST: Før kjøleskap ble allemannseie i andre halvdel av 1900-tallet, var røyking en vanlig konserveringsmetode i Norge. FOTO: Shutterstock/NTB Scanpix.
TIDLØST: Før kjøleskap ble allemannseie i andre halvdel av 1900-tallet, var røyking en vanlig konserveringsmetode i Norge. FOTO: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Før kjøleskapet ble allemannseie i andre halvdel av 1900-tallet, var røyking en av hjørnesteinene i norsk og skandinavisk matkultur. Men for få år siden var denne kunnskapen i ferd med å forsvinne. Røyking var blitt et ikke-tema, selv blant matinteresserte.

Da vestlendingen Geir Hopen Nødset innså at oppskriftene han vokste opp med, bare var forvaltet av hans nå 90 år gamle far, tok han grep.

– Da jeg selv fikk barn, gikk det opp for meg at det ikke var noen andre i familien som var interessert i å videreføre denne kunnskapen. Jeg begynte derfor å intervjue pappa om de eldgamle metodene, oppskrift for oppskrift, teknikk for teknikk.

Les også: Er en dyr vin alltid bedre enn en rimelig vin?

Røykeri i garasjen

Disse samtalene ble starten på bloggen «Far min sitt kjøkken», der Geir videreformidler kulinariske tradisjoner som ellers står i fare for å bli glemt. Eksperimenteringen startet enkelt og forsiktig i Oslo-leiligheten på Carl Berner, før han etter hvert flyttet i enebolig med både spekerom i kjelleren og røykeri i garasjen.

– Her røyker jeg alt fra laks og ørret til fenalår, bacon og alt mulig kjøtt til jul. Men du trenger verken dyrt utstyr eller stor plass for å starte med røyking selv, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.