Lykkes som barnevakt

Barnevakt et eneste stort slit?

Professor og mamma tipser besteforeldre: Slik lykkes du som barnevakt!

MORO!: Besteforeldre er gode å ha som barnevakt, og det behøver ikke bli en slitsom affere. Her handler om å lage en god plan i forveien. Foto: Scanpix.
MORO!: Besteforeldre er gode å ha som barnevakt, og det behøver ikke bli en slitsom affere. Her handler om å lage en god plan i forveien. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Barn må få kanalisert energien sin. Late dager i pysjen med unger som er litt større funker kanskje for noen, men det har aldri fungert med våre barn!

Kristine Storli Henningsen er mor til tre barn på 12, 10 og åtte år. Hun er også damen bak bloggen Antisupermamma.no, og den utfordrende mammarollen har hun holdt flere foredrag om.

TREBARNSMOR: Kristine Storli Henningsen er også damen bak bloggen Antisupermamma.no. Foto: Vibeke Montero.
TREBARNSMOR: Kristine Storli Henningsen er også damen bak bloggen Antisupermamma.no. Foto: Vibeke Montero. Vis mer

Hun mener at om man skal takle alle årene som mor og far, særlig i småbarnsperioden, er det godt å få ekstra hjelp av og til. Og er man heldig, er det ofte barnas besteforeldre som stiller opp. Noen mer enn andre, og det kan til tider tære på kreftene.

Det trenger derimot ikke å bli et slit å være barnevakt en dag eller en helg.

- La barna bruke krefter

- Vi har alltid hatt god hjelp av besteforeldre på begge sider. Men det har vært et voldsomt aktivitetsnivå - særlig min mor har nok merket det, ler Henningsen.

For man skal ikke kimse av småtassers energi, det gjelder både toåringer og åtteåringer. Og tar det helt av, er det ikke så rart om besteforeldre kvier seg for å være barnevakt. Derfor er det lurt å legge en plan i forkant.

Mammaen har mange tips.

- Det spørs hvor store barna er, men jeg tror at å ta de med ut om vinteren på aking i en bakke hvor barna også klarer å dra med seg kjelken opp igjen, er lurt. Så kan besteforelderen stå ved bunnen av bakken med en kaffekopp og holde øye med dem. Da får barna action og brukt kreftene på én gang, sier hun.

Henningsen mener også at noe så enkelt som en lang skogstur i nærområdet er fint for barn og voksne.

- Barna får løpt fra seg og tusle litt rundt mens de voksne går bak dem, ha gjerne med litt mat og drikke, tipser hun videre.

Ekstra viktig er det å legge vekt på at besteforeldre tar med barnebarna i trygge omgivelser hvor de voksne ikke trenger å løpe etter dem og engste seg for at noe galt skal skje.

- Unngå lek på gulvet

Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø, er enig med Henningsen.

PROFESSOR: Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: UIT.
PROFESSOR: Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: UIT. Vis mer

Han mener at det er lurt å finne på noe sammen som både barnebarna og besteforeldrene har glede av.

- Velg gjerne å ha opplevelser sammen med barnebarna. Det kan være alt fra å være med i lekeparken, spise ute, gå på kino eller teater. Det er aktiviteter med lavere intensitet, det er fellesopplevelser, man morer seg sammen, og besteforeldrene blir ikke utslitt, sier Mørch.

For det er enkelte aktiviteter som kan virke mot sin hensikt, og heller gjøre at voksne og barn blir frustrert i stedet for å glede seg, mener professoren.

- Unngå å ha for mye lek på gulvet. Småbarn er svært aktive, og situasjonen kan lett bli anstrengt både fordi besteforeldrene blir slitne og støle og må avbryte leken for raskt, og fordi barnet ikke er fornøyd med besteforeldrenes innsats i leken, understreker han.

Bestikkelse en gang i blant

Det er ikke til å stikke under stol at bestikkelser i form av godteri er noe som av og til kan gjøre barnevakt-jobben litt lettere for besteforeldre. Her er det dog delte meninger, og ofte kan det skape konflikt mellom foreldre og besteforeldre.

Men er det egentlig så farlig at barna får litt ekstra godis hos besteforeldrene?

Henningsen syns at det kommer an på hvor mye barna er sammen med besteforeldrene.

- Er barna sammen med dem to ganger i uken eller mer, må man opprettholde samme reglene som hjemme. Men ellers syns jeg det er greit, mener hun.

Det er OK at det litt forskjell å være sammen med besteforeldrene. Samtidig behøver ikke det å bety så mye godis, mener hun.

- Besteforeldre må respektere det foreldrene mener om sukkerinntak. Og så er det jo veldig mye annet fint man kan gjøre enn å la barna spise mye sukker!

- Skal ikke utnyttes

Det er viktig og godt for både barna og besteforeldrene at de passer barna og er sammen med dem regelmessig, mener Mørch. Det er også avlastende for foreldre å kunne la besteforeldrene passe barnet en gang imellom, tenker han.

Men besteforeldre skal ikke utnyttes, understreker professoren.

- Jeg er kritisk til at besteforeldrene «overtar» omsorgen i den forstand at de på fast basis passer barna, har faste dager i uka de passer barna, henter fast i barnehage to-tre ganger i uka og så videre, sier Mørch og legger til:

- Besteforeldrene skal være tilgjengelige på forskjellige måter ved å ha en perifer plass som omsorgspersoner. Foreldrene har hele ansvaret for barneoppdragelsen og omsorgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.