Norgesferie 2020:

«Alle trenger ferie, også pensjonister må slippe å føle at de driver hotell for familien hele sommeren»

Her er familieterapeutens råd før norgesferie med storfamilien.

Relasjonsterapeuten oppfordrer storfamilien til å gi alle litt tid for seg selv i sommer og dele på oppgavene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Relasjonsterapeuten oppfordrer storfamilien til å gi alle litt tid for seg selv i sommer og dele på oppgavene. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no skrev i går at Magnus Helgerud, idéhistoriker og forfatter av boka Knytta til hytta, spår en konfliktfull sommer i år som mange skal dele på landets nærmere 500 000 hytter. Relasjonspedagog og spaltist i Dagbladet Magasinet, Bjørk Matheasdatter, tror svært mange av oss har savnet familien enormt denne våren.

- Det å ikke kunne klemme barnebarna sine har vært tungt for mange. For de som ikke har en partner, har det kanskje betydd at de ikke har hatt noen å ha fysisk kontakt med. Og vi vet at fysisk kontakt er viktig for oss, hjernen vår slapper mer av når vi har fysisk nærhet, forteller hun.

Vil samle flokken

Dette savnet kombinert med reiserestriksjoner gjør at mange legger opp til familiebesøk i sommerferien. Norske myndigheter har også oppfordret generasjonene til å gjenoppta kontakt, og la barnebarn reise på hytta med besteforeldre igjen.

Bjørk Matheasdatter er relasjonsterapeut. Foto: Dagbladet
Bjørk Matheasdatter er relasjonsterapeut. Foto: Dagbladet Vis mer

- Selv introverte mennesker har behov for å ha sine nære i nærheten. Det er derfor vi gleder oss så veldig til familien skal samles i ferien, det ligger dypt i oss at vi vil at flokken skal være samlet, mener familieterapeuten.

I likhet med Helgerud ser hun at alt ligger til rette for konflikter knyttet til hytter i sommer. For når forventningene er store, øker fallhøyden.

- I år er det nok også mer rift om familiehytta enn ellers, siden mange ikke kan reise andre steder. Da kan det bli konflikter i forkant om hvem som skal være der når. I tillegg kommer sannsynligvis flere til å være der samtidig og lenger, og det er gjerne når vi er sammen over tid at uoverensstemmelser og irritasjoner oppstår, påpeker hun.

Matheasdatter mener ikke dermed at løsningen er at vi skal unngå å være sammen med storfamilien over tid. Flere generasjoner kan fint feriere sammen om alle bare tar hensyn til hverandre, mener hun.

- Slipp andre til

- Problemene oppstår ofte idet vi faller inn i de rollene vi alltid har hatt: Voksne barn kommer kanskje hjem til foreldrene og forventer å bli oppvartet som de er vant til fra de var barn. Hvis noen tenker at de er vertskap og andre at de er på besøk, legger det føringer for hvordan vi oppfører oss. Skal vi være sammen over tid, er det som regel bedre om alle tenker at «nå er vi alle på ferie sammen», foreslår hun.

- Det innebærer at alle gjør en innsats etter tur. Sett gjerne opp lister for hvem som skal handle til og tilberede de ulike måltidene, og hvem som skal vaske og rydde opp. På den måten får alle kjenne litt på ferie. Alle trenger ferie, også pensjonister må slippe å føle at de driver hotell for familien hele sommeren. Dessuten kan det bli veldig dyrt å ha besøk om vertskapet skal stå for alt av innkjøp.

Familieterapeuten oppfordrer alle til å spørre seg selv hvordan de kan bidra til å gjøre feriesamværet fint for alle. Noen kan med fordel ta mer ansvar enn de vanligvis gjør, andre kan kanskje bli litt flinkere til å slippe flere til på kjøkkenet, for eksempel.

- Hvis alle generasjoner får bidra, tror jeg alle vil trives bedre, konstaterer hun.

Ulike opplevelser

Matheasdatter oppfordrer alle til å møte hverandre med stor åpenhet og raushet i sommer. Våren med corona har vært en unntakstilstand for alle, men på svært ulikt vis:

- Det har vært mye fokus på stresset med hjemmekontor fordi den skrivende delen av befolkningen har jobbet hjemmefra i stor grad. Men når jeg snakker med folk, skjønner jeg at mens noen har hatt sin travleste vår noensinne, har noen hatt sin roligste, sier hun.

- Noen har fått tid til å bygge ut hytta og gleder seg til å ta den i bruk, andre har hatt rolige uker med familien. Andre igjen har hatt en veldig stressende vår enten fordi de har vært uten jobb og dermed har dårlig råd, eller fordi de har hatt enormt mye å gjøre på jobb. Jeg snakket med en eldre kvinne som definerer seg som risikogruppen selv, og har vært nødt til å gå på jobb i helsevesenet. Hun har kjent på både jobbstress og smittefrykt.

Familieterapeuten mener at når vi møter familiemedlemmer eller venner igjen i sommer, så bør vi ha forståelse for at folk har hatt det ulikt i denne tiden. Noen er kanskje fortsatt svært bekymret for smitte, mens andre ikke tenker på det i det hele tatt. Noen har dårlig råd, mens andre har samme økonomi som før eller til og med bedre råd fordi renta er lav og ferieplanene begrenset.

- Det at ting ikke er som vanlig og at mange har vært litt på tuppa i vår, kan prege relasjoner litt. Det å tenke at de andre har samme opplevelse som deg, skaper avstand. Spør hverandre heller ordentlig når dere møtes: Hvordan har du hatt det i vår? Det vi har felles, er at vi har hatt det annerledes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.