Stoler for mye på voksne barn:

- Alle pengene er borte når foreldrene er døde

Er du redd for at det en dag kan bli krangling om pengene dine? Her får du rådene.

FORELDRENES PENGER: Andreas Poulsson, advokat og partner ved Codex Advokat, sier til Vi.no at han har sett eksempler der voksne barn har overført foreldrenes penger til flere kontoer. Foto: Shutterstock/NTB
FORELDRENES PENGER: Andreas Poulsson, advokat og partner ved Codex Advokat, sier til Vi.no at han har sett eksempler der voksne barn har overført foreldrenes penger til flere kontoer. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det vi ser i ettertid er at foreldre kanskje stoler mer på barna sine enn det er grunnlag for. En typisk konflikt er at noen tar seg til rette og bruker penger. Det er mange eksempler på at alle pengene er borte når foreldrene er døde. Jeg har sett kreative eksempler på pengeoverføringer til ulike kontoer som har foregått over mange år, sier Andreas Poulsson, advokat og partner ved Codex Advokat, til Vi.no.

Ifølge Poulsson kan dette bli et problem når bare ett barn i en søskenflokk er blitt oppnevnt som fullmektig i en framtidsfullmakt skrevet av forelderen. Han sier det er overraskende mange eksempler på at tilgang til penger gjør noe med folk.

Fullmakt til ett eller flere barn?

Mange av oss kommer til å trenge hjelp med å forvalte både økonomiske og personlige interesser når vi blir eldre, men langt fra alle tenker over hvem som skal tiltros den store oppgaven det er å ta avgjørelser på våre vegne.

Vi.no har tidligere skrevet at det er anbefalt å skrive Fremtidsfullmakt for å sikre deg at du får den du vil betro dine interesser til, som verge. For mange vil det naturlige valget være voksne barn, ektefeller eller samboer.

– Et tema som ofte dukker opp, er om ett av barna skal ha fullmakt eller om barn skal ha fullmakten i fellesskap. Når flere søsken er fullmektiger må flere godkjenne de økonomiske disposisjonene som gjøres, sier Poulsson.

Han har også ofte sett at ett av barna i en søskenflokk har tatt initiativ til at det skal skrives framtidsfullmakt med seg selv som fullmektig og at vedkommende har fått full kontroll.

Poulssons råd til deg som vil skrive framtidsfullmakt, er å legge føringer for hvordan fullmakten skal utøves.

Bedre tjent med verge?

– Generelt anbefaler vi at folk i større grad planlegger alderdommen sin, selv om det er ubehagelig å tenke på hva som kan skje, sier Eldbjørg Sande, avdelingsdirektør ved Statsforvalteren i Oslo og Viken til Vi.no.

Alternativet til å gjøre barna til fullmektiger, er å søke om å få oppnevnt verge hos Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen journ.anm.)

Sande mener dette kan være et godt alternativ for noen familier. Det mener også Poulsson:

– I enkelte tilfeller kan det være bedre å ha en profesjonell verge. Det er også mulig å legge føringer for den profesjonelle vergen, sier han.

Poulsson forteller at det er vanskelig å gi råd til klienter om de skal familiemedlemmer fullmakt eller ikke.

– Vi vet ikke noe om forholdene i familien. I etterpåklokskapens lys er det alltid litt enklere. I noen tilfeller ville familien være bedre tjent med en offentlig verge eller en nøytral verge.

Knute på tråden med ny ektefelle

– I dag er det ofte en situasjon der det er særkullsbarn inne i bildet. Det kan være at en eldre mann vil at en ny, yngre kone skal disponere midlene hans. Det er masse eksempler på at en ektefelle gjør masse rare ting med pengene og at det blir knute på tråden med mannens særkullsbarn. Har du særkullsbarn, er det grunn til å vurdere nøye hvem du gir framtidsfullmakt til, sier Poulsson.

– Kan arveoppgjør gjøres enklere når det er en offentlig verge inne i bildet?

– En verge må forholde seg til vergemålsloven og har ikke samme mulighet til å selge bolig eller dele ut forskudd på arv. Den nøytraliteten kan sikre mindre tull. Samtidig kan en verge stå i veien for å for eksempel få solgt boligen til en som er på sykehjem.

Kan velge en annen enn barna

Vergeordningen har ofte fått negativ oppmerksomhet i mediene, noe Sande hos Statsforvalteren mener delvis skyldes noe mangelfull kunnskap. Hun forteller at både verger og Statsforvalteren i Oslo og Viken får positive tilbakemeldinger på hvordan vergeordningen fungerer.

– Hvis du ikke ønsker å skrive framtidsfullmakt, skal du ikke være redd hvis du ender opp med vergemål. Personer som får oppnevnt verge har fortsatt full selvbestemmelse i behold. Det er en trygg og god ordning, mener Sande, og understreker at det er gode tilsynsordninger med verger.

Det er heller ikke slik at du må oppnevne dine barn eller andre nære slektninger som fremtidsfullmektig eller fullmektig i en fremtidsfullmakt.

– Du kan velge en annen person du stoler på. Det kan for eksempel være en nær venn eller familieadvokaten, sier Sande.

Hun understreker at det er fullmaktsgiver som bestemmer og at mange misforståelser og konflikter kan unngås ved å være åpen om hvilken løsning som er valgt og hvorfor.

Avlastning for pårørende

Vergemål kan være godt for hele familien, mener hun.

– For mange familier kan en utenforstående, profesjonell verge være en avlastning. Det er heller ikke alltid lett å være verge for en forelder. Det er mye sorg, savn og følelser knyttet til at en person blir syk. Det kan være deilig å slippe noe av ansvaret og legge det over på noen andre, sier Sande.

Også pårørende kan ta initiativ til å kontakte Statsforvalteren med ønske om at en i familien skal få verge. Du kan begjære vergemål på vegne av deg selv, ektefelle, foreldre, besteforeldre, søsken eller barn.

Når de nærmeste pårørende kontakter Statsforvalter med ønske om verge, har Statsforvalter plikt til å vurdere om vilkårene for å opprette vergemål er oppfylt. De nærmeste pårørende (for eksempel barna), til en person som har fått oppnevnt verge, har også rett til å klage til Statsforvalteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.