Finn Schjøll velger å spre glede:

– Alle mennesker trenger ikke vite om du har det miserabelt

Finn Schjøll (71) takker en gammel sveitser for sitt livs største vendepunkt.

Oslo, 20061103: Finn Schjll har kjpt leilighet p Skillebekk
og den er ikke innredet minimalistisk. Foto: Roberto Di Trani
Oslo, 20061103: Finn Schjll har kjpt leilighet p Skillebekk og den er ikke innredet minimalistisk. Foto: Roberto Di Trani Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Finn Schjøll er en levende blomsterlegende. I dag kan det være vanskelig å tro at han mistrivdes som 18 år gammel blomsterdekoratør-lærling.

Vendepunktet kom da han gjorde noe som for ham var svært atypisk:

– Da jeg var 20 år, og ganske mismodig, skjedde noe som forandret alt. Selv om jeg aldri har vært noe konkurransemenneske, meldte jeg meg på et NM i blomsterdekorasjon i Fredrikstad, forteller han i et intervju med Vi over 60.

- Jeg kom riktignok bare på andreplass i lærlingeklassen, men jeg ble sett av en person som kom til å få stor betydning for livet videre.

Les også: Fem grunner til corona-optimisme

Blomster for kongelige

Den sveitsiske blomsterkunstneren Fernado Menck, sjefsdekoratør hos Eitzen blomsterbutikk ved Steen og Strøm, tok ham under sine vinger.

– Det var som solstråler ble kastet over meg, minnes Finn.

Menck lærte ham ikke bare om blomster og dekorasjoner, men også om kunst, litteratur, musikk og mennesker. Årene han jobbet under Mencks innflytelse skulle åpne dører til en helt ny verden.

Dette var på slutten av 1960-tallet, og Oslos celebriteter strømmet til blomsterbutikken. Blant annet fikk Finn være med på å bære grønt inn i Oslo domkirke ved bryllupet til vårt daværende kronprinspar Sonja og Harald, under bisettelsen av Sonja Henie, og til festlige anledninger ved ambassader og prestisjefylte arrangementer.

– Til og med Kong Olav tok turen til Eitzen for å kjøpe blomster. Da rullet vi bestandig ut den røde løperen. Og jeg husker hvordan folk gråt foran den flotte utstillingen i vinduene hver jul. Fernado har nok vært et av de mest betydningsfulle menneskene i livet mitt og et lykketreff. I dag er han 90 år, og vi er fremdeles gode venner.

Blomsterkunstneren Menck satte pris på sin unge elevs flid. Finn fikk etter hvert prøve seg på egne prosjekter, blant annet i «Mauriske Hall» på Hotel Bristol, Oslos daværende møteplass for folk i øvre sosiale sjikt og den fasjonable restauranten i annen etasje på Hotel Continental.

– Jeg var jo fremdeles ganske ung, og jeg husker at jeg drømte om at jeg en gang skulle få råd til å spise der selv. Jeg kunne knapt forestille meg at det kom til å skje, husker Finn.

I dag er Finn Schjøll et kjent fjes for alle nordmenn, og sprer daglig glede til sine mange seere i God morgen Norge og mer enn 100 000 følgere på Instagram.

Forelsket på nytt

Etter noen år i Oslo slo Finn seg ned i Tønsberg, der han startet egen blomsterbutikk. Han hadde da møtt henne som skulle bli hans kone, og to døtre kom etter hvert til verden.

I sju levde han som ektemann – før et nytt vendepunkt skulle endre livet hans: Han ble skilt, og oppdaget at han forelsket seg i menn. Etter hvert møtte han bankmannen Knut B. Bakke.

– Det å leve er jo i seg selv traumatisk, og å foreta et slikt veivalg på den tiden, var dramatisk og utrolig tøft. Avgjørelsen satt langt inne, og det tok tid å legge alt bak meg: Skyldfølelsen, skammen og fortvilelsen, forteller han.

Bankmannen Knut og blomstermannen Finn i forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris for 2018 og Se og Hørs 40-årsjubileum i Gamle Logen. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
Bankmannen Knut og blomstermannen Finn i forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris for 2018 og Se og Hørs 40-årsjubileum i Gamle Logen. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix Vis mer

- Men når situasjonen først var slik som den var, var jeg heldig som visste at barna mine var i trygge hender. Av alle de feilene jeg har gjort, og dem er det en god del av, er dette det eneste valget jeg virkelig ikke angrer. Jeg var 35 år da jeg møtte Knut, han var 40, og det var ikke rom for mer berg-og-dal-bane i livet mitt. Siden har vi holdt sammen – i et godt samliv.

Budbringer av glede

Samtidig har farsrollen bestandig vært en viktig del av livet hans. Finn har et inderlig og godt forhold til sine døtre og er i tillegg beriket med etter hvert fire barnebarn og flotte svigersønner.

– Livet har ingen bruksanvisning. Noen blir robuste av motgangen de møter, mens andre forblir i smerten og er skjøre. Andre er igjen flegmatiske eller grunne. Det er folk i siste kategori som kanskje går gjennom livet uten å kjenne for mye på smerten, mener Finn.

– Jeg tror samtidig at det er mye opp til en selv om livet blir bedritent eller ei. Du kan velge å være negativ, klage og syte, eller forsøke å snu motgang til noe positivt, til å vokse og få bedre selvinnsikt. Du må selv ta grep og ta ansvar for veivalgene du tar. Du må ta livet i egne hender! Forutsetningen er at du vet hva som er bra for deg.

Selv har han taklet utfordringer de siste årene. Han måtte se på at blomsterkjeden han har bygget opp gikk konkurs i 2018, uten at det fikk store konsekvenser for ham selv siden han hadde solgt seg ut og kun hadde ti prosent eierandel ved konkurs.

Heller ikke da han fikk diagnosen prostatakreft for fem år siden lot han seg overmanne av pessimisme. I dag er han heldigvis erklært frisk og gjør ikke vesen av noen små bivirkninger etter behandlinger, blant annet etter stråling. Han innrømmer riktignok at han unnlot å fortelle sine nærmeste om sykdommen i det lengste, for ikke å vekke bekymring.

– Det er noe som heter gode miner til slett spill. Du trenger ikke å overlesse andre om du har det miserabelt. Min gamle og kjære venninne, Wenche Foss, lærte meg en del om hvor viktig det er å kunne spre små gleder i hverdagen. Det koster lite å si noen vennlige ord til dem du møter på din vei, mener Finn.

– Jeg velger å være budbringer av glede.

Artikkelen er først publisert i Vi over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.