Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer
Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

10 oppskrifter på vafler

Alle liker vafler

Salte, søte, sprø eller grove vafler, her får du 10 varierte oppskrifter som garantert blir suksess.

Publisert

(Vi.no): Det første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret.

Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.

Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.

Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.

I Norge har vi stekt vafler siden 1700-tallet.

Vaffeldagen - Maria Budskapsdag

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse og startet i Skåne. Datoen er ikke tilfeldig. 25. mars er dagen man feirer «Maria Budskapsdag», dagen da Maria fikk beskjed av engelen Gabriel at hun var gravid. Dette har naturligvis ingenting med vafler å gjøre!

Den mest sannsynlige forklaringen på at akkurat denne datoen ble vaffeldagen, er at i slutten av mars begynte det å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder. Feiring på denne datoen var derfor en kjærkommen anledning til å unne seg noe ekstra.

Den første vaffeloppskriften:

Den første kjente oppskriften på vaffelrøre i Norge, er sannsynligvis nedtegnet tidlig på 1700-tallet. Den stammer fra Kiellandfamiliens bibliotek i Stavanger. Vaflene inneholdt hvetemel, sukker, smør og egg. I tillegg til kardemomme, muskat, nellik, anis og ingefær.

Kilde: brodogkorn.no

Sjømannskirkene har vafler hver dag

I de norske Sjømannskirkene rundt om i verden er det «vaffeldag» hver eneste dag. Vaflene har blitt selve kjennemerket på hva som venter deg om du stikker innom samme hvor du er i verden og hver kirke har sine helt spesielle oppskrifter.

rester i vaffelrøra:

  • Bruk rester av for eksempel vaniljesaus, grøt, rømme, yoghurt og fløteskvetter i vaffelrøren.
  • Melk og som har gått ut på dato og ikke lukter vondt, er fin å bruke i vaffelrøre.

Vaffelfakta:

  • Navnet vaffel kommer fra det nederlandske ordet wafel.
  • I middelalderens Europa var det vanlig at folk skaffet seg ekstra inntekt ved å selge vafler utenfor kirkene. Kampen om de beste salgsplassene var hard. På slutten av 1500-tallet innførte Kong Charles IX av Frankrike en vaffel-lov, som fastslo at det skulle være minst 4 meter mellom salgsbodene.
  • Den hjerteformede vaffelen er en skandinavisk variant som antagelig opprinnelig kom fra Tyskland. I andre land er det vanlig med vafler som er firkantede, store og runde eller formet som et kakestykke.

Kilde: Wilfa

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.