10 oppskrifter på vafler

Alle liker vafler

Salte, søte, sprø eller grove vafler, her får du 10 varierte oppskrifter som garantert blir suksess.

Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer
Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

(Vi.no): Det første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret.

Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.

Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.

Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.

I Norge har vi stekt vafler siden 1700-tallet.

Vaffeldagen - Maria Budskapsdag

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse og startet i Skåne. Datoen er ikke tilfeldig. 25. mars er dagen man feirer «Maria Budskapsdag», dagen da Maria fikk beskjed av engelen Gabriel at hun var gravid. Dette har naturligvis ingenting med vafler å gjøre!

Den mest sannsynlige forklaringen på at akkurat denne datoen ble vaffeldagen, er at i slutten av mars begynte det å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder. Feiring på denne datoen var derfor en kjærkommen anledning til å unne seg noe ekstra.

Den første vaffeloppskriften:

Den første kjente oppskriften på vaffelrøre i Norge, er sannsynligvis nedtegnet tidlig på 1700-tallet. Den stammer fra Kiellandfamiliens bibliotek i Stavanger. Vaflene inneholdt hvetemel, sukker, smør og egg. I tillegg til kardemomme, muskat, nellik, anis og ingefær.

Kilde: brodogkorn.no

Sjømannskirkene har vafler hver dag

I de norske Sjømannskirkene rundt om i verden er det «vaffeldag» hver eneste dag. Vaflene har blitt selve kjennemerket på hva som venter deg om du stikker innom samme hvor du er i verden og hver kirke har sine helt spesielle oppskrifter.

rester i vaffelrøra:

  • Bruk rester av for eksempel vaniljesaus, grøt, rømme, yoghurt og fløteskvetter i vaffelrøren.
  • Melk og som har gått ut på dato og ikke lukter vondt, er fin å bruke i vaffelrøre.

Vaffelfakta:

  • Navnet vaffel kommer fra det nederlandske ordet wafel.
  • I middelalderens Europa var det vanlig at folk skaffet seg ekstra inntekt ved å selge vafler utenfor kirkene. Kampen om de beste salgsplassene var hard. På slutten av 1500-tallet innførte Kong Charles IX av Frankrike en vaffel-lov, som fastslo at det skulle være minst 4 meter mellom salgsbodene.
  • Den hjerteformede vaffelen er en skandinavisk variant som antagelig opprinnelig kom fra Tyskland. I andre land er det vanlig med vafler som er firkantede, store og runde eller formet som et kakestykke.

Kilde: Wilfa

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer