10 oppskrifter på vafler

Alle liker vafler

Salte, søte, sprø eller grove vafler, her får du 10 varierte oppskrifter som garantert blir suksess.

Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer
Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

(Vi.no): Det første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret.

Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.

Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.

Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.

I Norge har vi stekt vafler siden 1700-tallet.

Vaffeldagen - Maria Budskapsdag

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse og startet i Skåne. Datoen er ikke tilfeldig. 25. mars er dagen man feirer «Maria Budskapsdag», dagen da Maria fikk beskjed av engelen Gabriel at hun var gravid. Dette har naturligvis ingenting med vafler å gjøre!

Den mest sannsynlige forklaringen på at akkurat denne datoen ble vaffeldagen, er at i slutten av mars begynte det å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder. Feiring på denne datoen var derfor en kjærkommen anledning til å unne seg noe ekstra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.