10 oppskrifter på vafler

Alle liker vafler

Salte, søte, sprø eller grove vafler, her får du 10 varierte oppskrifter som garantert blir suksess.

Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer
Matkultur: Alle kan lage gode vafler og nystekte vafler faller alltid i smak hos liten og stor. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

(Vi.no): Det første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret.

Det karakteristiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikubene.

Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.

Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.

I Norge har vi stekt vafler siden 1700-tallet.

Vaffeldagen - Maria Budskapsdag

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse og startet i Skåne. Datoen er ikke tilfeldig. 25. mars er dagen man feirer «Maria Budskapsdag», dagen da Maria fikk beskjed av engelen Gabriel at hun var gravid. Dette har naturligvis ingenting med vafler å gjøre!

Den mest sannsynlige forklaringen på at akkurat denne datoen ble vaffeldagen, er at i slutten av mars begynte det å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder. Feiring på denne datoen var derfor en kjærkommen anledning til å unne seg noe ekstra.

Sjømannskirkene har vafler hver dag

I de norske Sjømannskirkene rundt om i verden er det «vaffeldag» hver eneste dag. Vaflene har blitt selve kjennemerket på hva som venter deg om du stikker innom samme hvor du er i verden og hver kirke har sine helt spesielle oppskrifter.