«Homansbyens dronning»

Alle kjente til henne, men ingen visste hvem hun egentlig var

På 1930-tallet ble ungjenta Astrid intervjuet i en Oslo-avis om sin ballettkarriere, men det var noe som ikke stemte.

VANSKELIG LIV? Astrid Christensen gikk overdådig pyntet og med ballettsteg rundt i Oslo. Mange kjente til «Homansbyens dronning», men ingen visste hva hun egentlig het. Fotograf: Fritz Holland/Oslo museum
VANSKELIG LIV? Astrid Christensen gikk overdådig pyntet og med ballettsteg rundt i Oslo. Mange kjente til «Homansbyens dronning», men ingen visste hva hun egentlig het. Fotograf: Fritz Holland/Oslo museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Hun elsket å gå rundt i byen med lette ballettdansetrinn. Når gardemusikken spilte på musikkpaviljongen ved Karl Johan, danset hun som om hun hadde et stort publikum. Når folkemengden applauderte musikken, neiet hun kokett i alle retninger og smilte, forteller Even Saugstad, forfatter av boka «Byoriginaler og personligheter i Oslo», til Vi.no.

Han snakker om kvinnen som på folkemunne ble kalt «Homansbyens dronning» og «Dukke-Lise». Hun var svært synlig i bybildet og holdt til i Homansbyen mellom Frogner og Bogstadveien.

I boka har Saugstad gravd i historiene til ulike såkalte byoriginaler – mennesker alle vet hvem er, men som få egentlig kjenner.

Før i tida hadde alle byer sine originaler - mennesker som levde litt på siden av samfunnet, men som var kjente og kjære i bybildet. Hvor ble de av?

– Mystikk rundt henne som person

En av de mest markante byoriginalene på Oslos vestkant var nettopp «Homansbyens dronning» eller «Dukke-Lise», som fikk kallenavnene sine etter fremtoningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.