Husmor og dekorert spion:

Agent «Sonya» brukte barnas leker til smugling

Naboene kjente henne som Mrs. Burton, som bakte perfekte scones. Ingen visste at hun kokte sammen mer enn som så: I skjul laget trebarnsmoren sprengstoff for å sprenge jernbaner.

MOR OG SPION: Hun framstod som en vanlig husmor. I virkeligheten levde hun et dobbeltliv. Her er agenten Ursula Kuczynski kledd i sin fineste drakt i 1936. Foto: Boka «Agent Sonya»/Kagge Forlag.
MOR OG SPION: Hun framstod som en vanlig husmor. I virkeligheten levde hun et dobbeltliv. Her er agenten Ursula Kuczynski kledd i sin fineste drakt i 1936. Foto: Boka «Agent Sonya»/Kagge Forlag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den engelske landsbyen Great Rollright i Oxfordshire, 1945: Trebarnsmoren Mrs. Burton er en vennlig, men tilbakeholden kvinne. Hun snakker engelsk med en svak utenlandsk aksent og er kjent for sine gode kaker og scones.

Hun deltar i landsbylivet som en vanlig husmor. Det ingen vet, er at barna hennes har tre ulike fedre, hennes egentlige navn er Ursula Kuczynski, hun er oberst i Den røde armé og hun bærer på en mørk og truende hemmelighet.

Spionen som elsket sine barn

Nå er boka om hennes liv oversatt til norsk. Forfatter Ben MacIntyre har blant annet basert seg på Ursulas egne notater, og tegner opp et bilde av en svært sammensatt kvinne: Dekorert, sovjetisk militær etteretningsoffiser. Toppdrillet spion under kodenavn «Sonya» med oppdrag i Kina, Polen og Sveits. Romanforfatter, radiotekniker, spionleder og sabotør.

– Hun var ikke en femme fatale med en liten pistol i veska, Sonya var en spion som elsket sine barn og som var plaget av skyld for å ha forsømt dem, skriver The New York Times i sin omtale av MacIntyreś bok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.