Foreldre i moden alder:

46 år og nybakt mamma

Janni er både småbarnsmor og mormor, og tror kvinner i 50-årene snart vil få mulighet til å bli mødre.

Janni følte seg tryggere og mer forberedt da hun fikk barn som 46-åring enn da hun var halvparten så gammel. Foto: Mew
Janni følte seg tryggere og mer forberedt da hun fikk barn som 46-åring enn da hun var halvparten så gammel. Foto: Mew Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Da Janni Bach ble mamma for første gang, var hun 23 år gammel. Andre gang hun fødte var hun 46. Datteren er i dag 33, sønnen er ni, og Janni er 55. Janni har ikke bare barn på barneskolen, hun har også to barnebarn.

– Jeg taklet den andre graviditeten like godt som den første, og jeg har ikke vært mer trøtt denne gangen, forsikrer hun.

Les også: Du kan være på ditt sterkeste i 70-årene

Faktisk synes Janni at hun var bedre forberedt, både fysisk og mentalt, da hun ble mor som 46-åring enn som 23-åring.

– Det var gått så lang tid at det føltes som å være førstegangsmor igjen. Forskjellen var at jeg følte meg mer i balanse som moden mor. Med datteren min måtte jeg gi opp å få i gang ammingen, og selv om det også var vanskelig med sønnen min, var jeg selvsikker nok til å kjempe til det lyktes, forteller Janni.

Savnet forbilder

Da Janni møtte sin siste mann, som er ni år yngre enn henne, var de enige om at de ikke skulle ha barn sammen. Men etter noen år begynte Janni likevel å drømme om å bli mor igjen.

– Jeg var alene med datteren min fra hun var få år gammel. Derfor ville jeg virkelig gjerne oppleve følelsen av å være en klassisk kjernefamilie med mor, far og barn, forteller hun.

Det kom til å ta nesten seks år før Janni ble gravid. Da strekene viste seg på testen, var hun fylt 46.

Da Jannis sønn Philip Storm ble unnfanget, var det uvanlig med så modne mødre, og Janni kjente ingen hun kunne speile seg i. Hun googlet forgjeves for å finne informasjon om å være gravid i hennes alder, men havnet stort sett kun på sladder om Hollywood-stjerner som har fått barn ved hjelp av surrogat.

– Jeg fant ingen forbilder. Derfor oppsøkte jeg flere leger og gynekologer for å forhøre meg, og de var slett ikke negative. Faktisk støttet og beroliget de meg, forteller hun.

Les også: - Kvinner vet for lite om egen helse

Da Phillip Storm begynte i barnehage og seinere på skolen, hadde Janni forberedt seg at på alderen hennes ville bli kommentert. Men ingen har løftet et øyebryn.

– Når jeg avslører hvor gammel jeg er og at jeg har et barn på 33, kan folk bli overrasket. Men det har bare vært i positiv forstand, fordi de har trodd jeg var yngre, forklarer Janni.

Mor (55) og sønn (9). Philip Storm må dele mammaen sin med søsterens to barn som kaller henne mormor. Foto: MEW
Mor (55) og sønn (9). Philip Storm må dele mammaen sin med søsterens to barn som kaller henne mormor. Foto: MEW Vis mer

– Jeg tror det holder meg ung at jeg har en sønn på ni år. Jeg skal holde tritt med ham, og jeg synes i hvert fall ikke at jeg har mindre energi energi eller engasjement nå enn da jeg var ung mor.

Skånet for fordommer

Janni ser på seg selv som en helt vanlig mor som alle andre. Men hun vil gjerne motivere andre modne kvinner som er i tvil om de skal våre å få barn på samme alder.

– Jeg synes jeg har et godt sammenligningsgrunnlag, og jeg kan skrive under på at eldre mødre absolut kan måle seg med de yngre. Vi er sunnere og sterkere enn generasjonene før, mulighetene våre har endret seg, og det bør vi benytte oss av.

Janni mener den neste debatten vil dreie seg om mødre som er enda eldre.

– En kvinne på 50 eller eldre, som har skapt karriere og har god økonomi, kan jo møte en yngre mann og få lyst til å skape en familie. Hvis hun har holdt seg i form, tror jeg det vil bli sånn at kvinner i den alderen i fremtiden også får mulighet til å få barn.

En siste sjanse

Biologien ligger ikke akkurat til rette for at vi kan utsette svangerskap i det uendelige. Det fikk 47 år gamle Heidi Wassini oppleve. Hun har to år gamle tvillinger, men det skjedde ikke av seg selv: Etter flere år med fruktbarhetsbehandling reiste hun til Hellas for å få satt inn donoregg.

– Alder er jo relativ. Vi holder oss yngre, både fysisk og mentalt, enn tidligere generasjoner. Jeg var i mitt livs beste form da jeg ble gravid, forteller hun.

Heidi ble som 45-årig mor til tvillingene Gabriel og Daniel som nå er to år. Foto: MEW
Heidi ble som 45-årig mor til tvillingene Gabriel og Daniel som nå er to år. Foto: MEW Vis mer

- Mine tanker om å bli mor handlet ikke om alder, men om de samme utfordringer og forandringer som andre gravide også skal forholde seg til. Blant annet slet jeg med å venne meg til graviditeten. Jeg hadde vært vant til å jobbe 50-70 timer ukentlig og reiste verden rundt, men nå kunne jeg knapt nok reise meg fra sengen på grunn av trøtthet.

Flest fordeler

Men Heidi legger ikke skjul på at de siste par årene som mor til tvillinger har tæret på energien.

– Igjen tror jeg ikke det handler om alder. For en 25-åring ville også blitt som en zombie etter 15 måneder uten særlig mye sammenhengende søvn, konstaterer hun.

Enkelte har spurt om Heidi har gjort seg noen tanker om guttenes risiko for å miste henne tidlig i livet.

– Jeg kan bare svare at ingen kan planlegge livet. Du vet ikke hva som skjer i morgen. Mannen min mistet begge sine foreldre i kreft da han var ung. Til gjengjeld ble farmoren hans 102 år, så jeg vil ikke leve med bekymring for fremtiden, sier Heidi.

Else Guldager er helsesykepleier med doktorgrad i faget. Foto: Mew
Else Guldager er helsesykepleier med doktorgrad i faget. Foto: Mew Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.