
Vi.no holder deg oppdatert på e-post
(Vi.no): Under den kalde krigen var verdensfreden ustabil, og dette var tema i sangene til mange artister.
Det er kanskje ikke så rart: Politiske sanger reflekterer alltid det samfunnet de kommer fra, ifølge Kate Maxwell, førsteamanuensis i musikkhistorie, teori og analyse ved Universitetet i Tromsø.
Fortsatt skrives det sanger som er samfunnskritiske, eller med politisk budskap. I Norge er for eksempel rapduoen Karpe Diem kjent for sine tekster om innvandring og integrering.
- Dagens låter handler om alt fra metoo til Black Lives Matter, forklarer Maxwell.
Les også: 8 tips som gjør deg til suksess i ditt eget hode
Det internasjonale politiske bildet ser annerledes ut nå enn under den kalde krigen, men politiske låter har likevel noe til felles.
- Budskapet kommer frem gjennom teksten, musikken og ofte bilder eller video som er assosiert med låten. Musikk har alltid en kontekst, som kan endres over tid. Eldre sanger kan få nye meninger i nye tider. Det er det som er levende i musikk, sier Maxwell.
Her er 12 populære sanger med politisk budskap:
1) Bob Dylan - «Masters Of War» (1963)
Masters Of War er Bob Dylans måte å protestere mot atomvåpen-oppbyggingen på, som foregikk under den kalde krigen.
Dylan har gitt uttrykk for at sangen er pasifistisk og ikke nødvendigvis en antikrigssang.
2) Bob Dylan - «The Times They Are A-Changing» (1964)
Da Bob Dylan slapp denne sangen, var mørkhudede i ferd med å kreve sine rettigheter. Rasismen ble utfordret. I 1964 var det også apartheid i Sør-Afrika, og Martin Luther King Jr. fikk fredsprisen.
Les også: - Sorg kan snu hele verdensbildet på hodet
Sangen handler om å akseptere endringer i samfunnet. I linjen «Come senators, congressmen, please heed the call. Don't stand in the doorway, don't block up the hall,» refererer Dylan trolig til da George Wallace, Alabamas daværende guvernør, stilte seg i døren inn til Foster Auditorium på Universitetet i Alabama. Det var et symbolsk forsøk på å blokkere døren for to mørkhudede studenter.
3) Aretha Franklin - «Respect» (1967)
Aretha Franklin synger om en sterk kvinne som krever respekt av ektemannen når han kommer hjem.
Sangen er en hymne for feministiske bevegelser, og er ansett som en av de beste R&B-sangene.
I strofen «All I am asking for is a little respect when you come home» er budskapet klart og tydelig.
4) Plastic Ono Band - «Give Peace A Chance» (1969)
«Give Peace A Chance» ble skrevet av John Lennon og fremført av ham og kona Yoko Ono. Paret var svært negative til krig, og sangen er en antikrigssang om Vietnamkrigen.
Sangen ble mye brukt av de som protesterte mot krigen. Den ble sunget av en halv million demonstranter i Washington D.C. på Vietnam Moratorium Day.
5) John Lennon «Imagine» (1971)
Ifølge artisten selv er sangen antireligiøs, antinasjonalistisk og antikapitalistisk.
I 1971 hadde Den kalde krigen vart i flere tiår, og det var stedfortrederkriger (proxy-krig) og borgerkriger flere steder i verden, for eksempel Vietnamkrigen.
Sangen er høyt ansett og får pallplass på kåringer av århundrets og tidenes beste sanger i både magasinet Rolling Stones og Guiness World Records. Den har også fått en Grammy Hall of Fame pris.
6) Sex Pistols - «God Save The Queen» (1977)
God Save The Queen fra 1977 har samme tittel som den britiske nasjonalsangen. Sangen ble oppfattet som et angrep på monarkiet og dronningen i landet da den ble sluppet under markeringen av dronning Elisabeths sølvjubileum.
Bandet har benektet at sangen ble skrevet spesifikt for jubileumet, og at de ikke var klar over det da sangen ble skrevet. De har også sagt at de har skrevet sangen for å vekke sympati for den engelske arbeiderklassen og generell misnøye med monarkiet.
7) Bruce Springsteen - «Born In The USA» (1980)
Enda en sang med Vietnamkrigen som tema slipper til på listen. I Born In The USA kritiserer Bruce Springsteen hvordan krigsveteraner fra Vietnamkrigen ble behandlet. Det er lett å tro at dette er en av mange patriotiske sanger fra USA, på grunn av melodien og refrenget. Men ser man nærmere på teksten i versene, forstår man hva den handler om:

Samuel og bestefar ble bestekompiser
Versene forteller en historie om en person som sendes til Vietnamkrigen. Når vedkommende kommer tilbake sliter han med å finne seg en jobb. I tillegg var vietnamveteranenes selvmords- og skilsmissrater høye. Mange veteraner fikk heller ikke støtte av V.A. (Veteran Affairs), og regjeringen.
8) U2 - «Sunday, Bloody Sunday» (1983)
Det irske rockebandet U2 fordømmer vold i sangen Sunday, Bloody Sunday. Bandets frontfigur, Bono, sa under en konsert at han hadde fått nok av den brutale volden. Da den ble sluppet var den offisielt en sang mot krig og for fred generelt. Etter at sangen ble en hit, og bandet ble verdenskjent, kunne de si mer om hva sangen spesifikt handlet om - nemlig Bloody Sunday.
Teksten beskriver Irlands blodige indre konflikt, med hovedfokus på Bloody Sunday - da britiske soldater skjøt og drepte uvæpnede demonstranter, publikum og barn.
9) The Special AKA - «Free Nelson Mandela» (1984)
Sangen er en protest mot fengslingen av Nelson Mandela og ble mye brukt av anti-apartheid bevegelser. Mandela var leder for frigjøringsbevegelsen African National Congress i Sør-Afrika. Han satt fengslet i 27 år for sine protester mot apartheid-regimet. Han ble løslatt seks år etter sangen kom ut.
10) Tracy Chapman - «Talkin' Bout A Revolution» (1988)
Fattigdom var et stort problem i USA på 1980-tallet, og sangen adresserer stigmatiseringen av fattige.
Strofen «Poor people gonna rise up and get their share. Poor people gonna rise up and take what's theirs» viser at Chapman synger om en revolusjon for fattigfolket.
11) Green Day - «American Idiot» (2004)
Sangen er en protest mot massemedienes dekning av Irak-krigen. Bandmedlem Billie Joe Armstrong sammenlignet nyhetene på den tiden med et reality-show, med reklame og voldelige bilder.
Sangen har blitt populær igjen etter at Trump kom til makten i USA.
Les også: Derfor føler du deg yngre enn du er
12) Kendrick Lamar - «Alright» (2015)
Sangen til den prisbelønnede artisten er blitt assosiert med Black Lives Matter-bevegelsen. Refrenget er blitt brukt som kamprop i demonstrasjoner.
Selv sier Lamar at sangen i utgangspunktet ikke er ment som en protestsang, men at han visste den ville bli det på grunn av dagens samfunn. De siste årene har det vært stor misnøye i USA på grunn av politibrutalitet mot mørkhudede, der flere har blir skutt og drept av politiet.
Kilder: Genius.com, wikipedia, Store Norske Leksikon, NRK.no, The Sun og U.S. News
Les også: Knut-Erik (62) tok AFP og startet egen flynettavis

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.