Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Flørten er kjempeviktig! Jeg opplever at det setter en spiss på livet i veldig mange sammenhenger, sier psykologiprofessor og forfatter Fanny Duckert (73).
Sammen med filosof Øyvind Kvalnes (58) har hun skrevet boka «Flørt» som nylig er lansert på Gyldendal forlag.
Historien om 50-åringens mest magiske flørt vi nevner innledningsvis, er hentet fra boka. Den er også Kvalnes' favoritthistorie om flørting:
«- Jeg vil gjerne dele en av mitt livs beste flørteopplevelser, sier en ung mann på forelesning. Han begynner å fortelle om en busstur i Oslo for ti år siden hvor han havnet ved siden av en fremmed kvinne. De begynte å snakke sammen, og en god stemning oppsto raskt. To smilende ansikter vendte seg mot hverandre der på bussetet, kjemien gnistret. Så var bussen framme på Majorstuen, hvor hun skulle av. Hun reiste seg, trolig for å forsvinne ut av denne mannens liv for alltid, selv om hun spøkte med at de nå kjentes ut som et par: Nå har jeg fått en ny kjæreste! Så spurte hun hvor gammel mannen var. Femti, svarte han. Det gjør ikke noe, man blir aldri for gammel for kjærligheten, sa hun. Det vet jeg, for i dag er min nittiårsdag!»

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det
Vi PlussBoka er krydret med mange slike historier om hva og hvordan et møte og en hyggelig flørt har påvirket mennesker. Og som forfatterne også understreker i boka:
- Eksempelet viser hvilket mangfold det kan være i en flørt. Den trenger ikke bare dreie seg om erobring og sex, for når en nittiåring på bussen flørter med en femtiåring, er det nok ikke med ambisjoner om at de skal ende opp nakne sammen, eller bli kjærester. Men når flørten har oppstått og begge parter er aktive, foregår det et intimt samspill. Ørsmå detaljer i ordbruk og kroppsspråk gjør at det blir temperatur i utvekslingen. Her mobiliseres energi og overskudd. På sitt beste er flørten en vidunderlig styrkedrikk.

- Vi har valgt bort sex
Vi Pluss- Kommer 60 år for seint!
Noen av flørtehistoriene i boka er selvopplevde mens andre er fra bekjentskapskretsen eller historier forfatterduoen har blitt fortalt når de har vært ute og snakket om temaet - både på seniorsentre og eldreuniversiteter.
- Vi har møtt mennesker i ulike aldrer som har diskutert og delt egne erfaringer. Og den gruppa jeg synes vi har fått mest intens interesse fra, er de eldre, forteller Kvalnes til Vi.no.
- Det har bekreftet at dette vi driver med hele livet, å flørte, fra vi er ganske små til vi er gamle, handler mye om det å få positiv oppmerksomhet og ha en leken og ledig tone - og det er helt åpenbart at man aldri blir for gammel til å kjenne på det behovet.
Han legger til at det da handler mest om menneskelig varme og den kontakten som det innebærer når man flørter med noen.
- På et seniorsenter jeg var på, kommenterte en eldre dame at dette innlegget kom altfor seint; at hun hadde skaffet seg en partner for livet for 60 år siden. Men da fikk hun motbør fra andre i rommet som mente at man aldri må slutte med å flørte selv om man har funnet kjærligheten; at man må fortsette å flørte - både med partneren og med andre, forteller Kvalnes.
- Aldri for gammel for å flørte
Et av temaene som er viet ekstra oppmerksomhet i boka, er flørting gjennom livet; fra liten baby til voksne i moden alder. Og der er forfatterne tydelige: Du blir aldri for gammel for en flørt.
- Nei, man blir definitivt ikke for gammel for å flørte. Og kanskje blir det viktigere desto eldre du blir, sier Kvalnes.
- Det som er litt skummelt når man blir eldre, er at man lukker seg inne og tenker at man er ferdige med livet; man klager over mye, som at ingen ser meg, jeg er ensom - og hvorfor ringer ikke barn og barnebarn oftere. Man lukker seg inne i et ensomhetsunivers. Men det eneste du får til da, er at ingen har lyst til å være sammen med deg, poengterer Duckert.
Hun oppfordrer også godt voksne til å åpne opp, å by på seg selv, være interessert, gi komplimenter og opprettholde en nysgjerrighet for andre mennesker - ikke minst overfor unge mennesker.
- Både jeg og Øyvind har mye å gjøre med unge studenter - og det vi ser, er at når vi møter dem med interesse og engasjement så åpner de seg opp og vil gjerne ha kontakt, forteller psykologiprofessoren.
- Flørting handler om å vise en positiv interesse overfor andre; å by på deg selv, vise anerkjennelse - og dermed også gjøre seg selv mer attraktiv å komme i kontakt med. Man kan ikke sitte innelukket og vente på at andre tar kontakt, man må ha noe å by på og tenke at det å flørte er morsom. Det er en stimuli som blir viktigere jo eldre du blir, sier Duckert til Vi.no.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi Pluss- By på deg selv, selv om du blir eldre
Mens noen blir flinkere til å flørte etter som årene går, blir andre det ikke. Og mens man som ung kan få positive responser ganske «gratis», må man kanskje jobbe mer for å utvikle sine flørteevner med høyere alder - slik at man fortsatt kan være interessant for andre.
- Vi har alle et medført potensial for flørting, men det varierer hvordan man tar det ut gjennom livet. Men det er absolutt en ferdighet man kan utvikle og bli bedre på, sier Duckert.
Og akkurat dette, hvordan du kan bli bedre på å flørte, er noe forfatterne gir råd om i boka. Som for eksempel det enkle tipset at om du tenker noe positivt om et annet menneske, så er det lurt å si det høyt til vedkommende.
- Dette gir en dobbelt effekt. Han eller hun som får en slik tilbakemelding blir glad, samtidig som du selv føler deg oppløftet fordi du har gjort en annen godt, skriver forfatterne.

Bente (61) publiserte nakenbilde. – Vil vise at det er fint med rynker
De understreker også det de mener er viktig å huske om flørten:
Det er mye mer enn sjekking, det er lek og moro; det kan løse opp spenninger i sosiale sammenhenger - og ikke minst: Det er en uforpliktende gave som er helt uten krav om gjenytelser.
- Gjør livet morsommere - og det trenger vi!
Duckert mener at du ser deg om med et annet blikk dersom du er av den typen som liker å flørte:
- Det handler om det å være åpen for å se etter spennende mennesker; å tenke at «det smilet er fantastisk» - eller «for et hyggelig menneske».
- Flørting høyner livskvaliteten. Det gjør livet morsommere - og det trenger vi! sier psykologiprofessoren.
Forfatterduoen møttes tilfeldigvis som gjester i et radiointervju og oppdaget sin felles interesse for flørting som tema. Og derfra vokste tanken om ei bok, som de sier er ment som en feiring av flørten.
- Kanskje har vi også opplevd at folk mer reservert og forsiktig etter me too, at man er redd for å bli misforstått. Men de er viktig at flørten gjøres på en respektfull måte og at man respekterer hverandres grenser, understreker Kvalnes.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.