Vet du hvordan Chianti uttales riktig?

Ti ting du bør vite om Chianti-vin.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sjekk hva du kan om en av Italias mest populære og anvendelige rødviner.

Uansett om du er meget, middels eller ikke så veldig opptatt av vin, har du sikkert smakt en chianti. Her er ti ting det er gøy å kunne om en av Italias mest populære rødviner:

1. Ordet chianti uttales «kjanti». Greit å ikke komme skjevt ut fra hoppkanten …

2. Chianti-vin kommer fra Chianti-regionen i Toscana i Italia, som består av forskjellige mindre vinområder.

3. Chianti Classico ligger i hjertet av regionen, og her kommer de fineste chianti-vinene fra. Disse vinene har en svart hane på flaskehalsen. I Chianto Classico ligger Chiantis «hovedstad», middelalderbyen Greve di Chianti, ca. 30 km sør for Firenze. Hver september arrangeres vinfestivalen Chianti Classico her.

4. Chianti lages av minst 75 prosent Sangiovese, mens Chianti Classico (som kommer fra Classico-området) inneholder minst 80 prosent Sangiovese. Denne druesorten er svært utbredt i Toscana og gir lysere, litt syrlige viner med smak av kirsebær, plomme og jordbær. Lagringstid er 4-7 måneder. Chianti Riserva og Chianto Classico Riserva skal lagres på eikefat i minst 24 måneder.

Vingårder i Chianti Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Vingårder i Chianti Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

5. De rimeligste chiantiene bør kjøpes for å drikkes. De gjeveste chianti-vinene er Chianti Classico Riserva. Disse kan gjerne lagres over lengre tid.

6. Chianti skal serveres lett avkjølt, ideelt sett mellom 13 og 16 grader.

7. Chianti passer utmerket til tomatbaserte italienske pastaretter og pizza, eller til torsk og fiskegryter eller -supper med tomat. Svin og kylling gjør seg også godt med chianti. Den litt tyngre Riserva-varianten er en god match for lammelår, grillet kjøtt, vilt og burgere.

8. Når det gjelder ost, passer Chianti godt til salte oster som parmesan og pecorino. Legg gjerne også litt fennikelsalami, parmaskinke og toskanske oliven på ostefatet.

9. Før i tiden ble Chianti-vin tappet på såkalte «fiascos»; korte, runde vinflasker innpakket i stråkurv. Dette fordi disse flaskene ikke så lett veltet på restaurantbordene, og for å gi ekstra beskyttelse under frakt. I dag tapper de fleste vingårder chianti på vanlige, slanke flasker, men noen få produsenter har beholdt «fiascos».

10. Litt kuriosa til slutt: Når Lady og Landstrykeren spiser spagetti på restaurant, og romantikken blomstrer, står det en «fiasco» med stearinlys i på restaurantbordet.

Ble du mer nysgjerrig på chianti-vin? Bli med Aller Travel til Toscana og Chianti di Greve. Turen inkluderer besøk og lunsj på en tradisjonell vingård i Chianti Classico. Les mer og meld deg på her!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.