Reise med medisiner? Dette må du vite!

Sjekkliste for deg som skal ta med medisiner på ferien.

GOD TUR: Du kan selvsagt ha med deg medisinene dine på reisen. Men det er noen regler som må følges. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
GOD TUR: Du kan selvsagt ha med deg medisinene dine på reisen. Men det er noen regler som må følges. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut og reise, og må ha med deg reseptbelagte medisiner? Da er det noen viktige regler du må vite om.

·Reseptbelagte medisiner skal ligge i originalemballasje, med apoteketiketten på. Dette fordi du alltid må kunne dokumentere at det er dine medisiner.

Ta gjerne med en legeerklæring som er skrevet på engelsk. Eventuelt kan du ta med en norsk legeerklæring, og selv skrive en medisinliste på engelsk som forklarer hva du tar de forskjellige medisinene for, og hvilke doser du bruker. Dette kan også være greit skulle det oppstå sykdom, eller du trenger mer medisin på reisen.

Ved reiser innenfor EØS-området (hele EU, samt Island og Liechtenstein) kan du ta med medisiner som dekker ett års bruk. Utenfor EØS-området kan du ta med for tre måneder.

Viktige unntak

Dersom medisinene du bruker inneholder virkestoffer som står på dopinglisten, kan du bare ta med for 30 dagers bruk, og det er viktig at du kan dokumentere at de er utskrevet til deg.

Noen medisiner har narkotiske eller sentralstimulerende virkninger, og står på narkotikalisten. Dette gjelder mange sterke smertestillende legemidler, sovemidler og beroligende midler, og medisiner som Concerta, Equasym og Ritalin. Du kan maksimalt ta med 30 dagers bruk av medisiner som står på narkotikalisten når du reiser utenlands. Merk at dersom du skal du reise innen Schengen (alle EU-land pluss Island, Sveits og Liechtenstein), trenger du en «Schengen-attest» fra apoteket for å kunne ta med medisin til inntil 30 dagers bruk. (Gjelder altså medisiner med narkotiske eller sentralstimulerende virkninger.)

Trenger du å ta med medisiner til mer enn 30 dagers bruk, må du ha med legeerklæring på dette.

Typiske legemidler som står på narkotikalisten er: Morfin, Petidin, Concerta, Equasym, Flunipam, Ritalin, Rohypnol, Sobril, Stesolid, Valium og Vival.

Dersom du er usikker på hva du kan ta med av medisin kan du forhøre deg på apoteket, eller med legen din.

Hva med vitaminer og kosttilskudd?

Når det gjelder vitaminer og kosttilskudd som tas via munnen, og ikke presenteres med medisinske påstander, er det ingen begrensninger, så lenge de er til eget bruk.

Kilder: Helsenorge.no og Legemiddelverket

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer