Kort eller kontant på ferien?

Noe kontanter kan være lurt å ha, men ellers er det best å bruke kort.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen tiår siden var det lokalvaluta og reisesjekker som gjaldt når du reiste på ferie. I dag kan du bruke bankkortet eller kredittkortet når du skal betale for noe de aller fleste steder.

Likevel kan det være greit å ha litt kontanter når du bare skal kjøpe en kaffe på en kafé, eller en is fra kiosken på stranden.

Her er gode tips og råd vedrørende kontanter, kort og bruk av disse når du er ute og reiser:

Hvor bør du ta ut lokalvaluta til feriereisen?

Svar: Ta ut lokalvaluta i minibank på destinasjonen, og bruk bankkort fremfor kredittkort.

Siden du kan betale med kort de aller fleste steder, er det sjeldent nødvendig å ha store beløp i lokalvaluta i lommeboken. Litt kontanter kan være praktisk, og da er det rimeligst å ta ut kontanter i minibank når du har kommet frem. Da får du som regel en bedre kurs enn om du tar ut lokalvaluta i minibank på Gardermoen eller veksler hos Forex. Merk at når du tar ut i minibank på destinasjonen, kan det være både kortutsteder og banken som drifter minibanken tar et gebyr. I siste tilfelle skal det opplyses om på skjermen til minibanken. Hvilke gebyrer du må betale til kortutsteder avhenger av type kort. Som regel er gebyrene høyere på kredittkort, så bruk bankkort/debetkort til kontantuttak. Noen bankkort er det ingen gebyrer på.

Bør du ta med flere kort?

Ja, ta gjerne med både bankkort/debetkort og kredittkort, men ikke oppbevar dem samme sted. Skulle du miste lommeboken, eller bli frastjålet den, har du likevel et kort å bruke.

Bør du bruke kredittkort eller debetkort?

Bankene anbefaler at du bruker kredittkort på reiser utenlands (men bankkortet/debetkortet ditt når du tar ut kontanter i minibank). Det er fordi du da kan gå gjennom og godkjenne betalingene i etterkant, og sjekke at alle beløp stemmer. Ta vare på kvitteringene for betalinger du gjør, i hvert fall på litt større beløp. Når du kommer hjem, kan du gå gjennom oversikten over kredittkortbruken, og sjekke at det ikke dukker opp ukjente eller for store summer.

Bør du betale i lokalvaluta eller norske kroner?

Svar: Betal i lokalvaluta.

Noen ganger blir du spurt om du ønsker å betale i lokalvaluta eller norske kroner når du skal betale med kort. Velg lokalvaluta. Kursen du tilbys vil så å si alltid være dårligere enn den du betaler hos din norske bank.

Bør du memorere PIN-koden?

Svar: Ja! Du skal aldri skrive ned PIN-koden og oppbevare den sammen med kortet.

HUSK! Skulle du være uheldig og miste eller bli frastjålet kortet, er det viktig at du tar kontakt med banken din eller kredittkortselskapet og får det sperret så raskt som mulig. Lagre derfor bankens varslingsnummer på mobilen.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.