Dette må du sjekke før reisen

Viktig for å vite at forsikringen faktisk dekker den typen ferie du skal på, og helsehjelp du kan komme til å trenge.

Dette må du sjekke før reisen

Å ha reiseforsikring er et must når du skal på ferie. Men det finnes utallige varianter av reiseforsikringer, så før du drar av gårde er det viktig at du sjekker at reiseforsikringen dekker behovene du har.

Dekkes reisemålet?

Finn ut om reiseforsikringen dekker landet du skal reise til. Noen forsikringer dekker bare reiser i EU/EØS, og ikke reiser til ikke-medlemsland eller andre verdensdeler. Dette er svært viktig, for om du skader deg eller blir alvorlig syk, kan det bli fryktelig dyrt dersom du ikke har forsikring som gjelder.

Dekkes aktivitetene?

Skal du opp en fjelltopp, på dykkekurs, ri på hest, hoppe i fallskjerm eller andre type aktiviteter, må du finne ut om forsikringen faktisk dekker slike typer aktiviteter.

Hva dekkes av skader og sykdom?

Sjekk at reiseforsikringen dekker sykehusbehandling og evt. transport hjem dersom du utsettes for ulykke eller skade, eller blir alvorlig syk. Dersom du blir rammet av sykdommer/skader før avreise, dekker ikke nødvendigvis reiseforsikringen behandling på reisemålet. Det anbefales derfor å ha en avbestillingsforsikring på reisen, slik at du kan få igjen hele eller deler av beløpet om så skulle skje.

Hva med kroniske lidelser?

Har du en kronisk lidelse, som hjerteproblemer, diabetes, epilepsi eller annet, må du sjekke om forsikringen dekker behandling du måtte trenge som følge av den, eller som følge av annen sykdom som oppstår på grunn av din kroniske lidelse. Vanligvis dekker ikke reiseforsikringen slikt.

Les også: Reise med medisiner? (Lenke til sak om å ta med medisiner på reisen)

Er du over aldersgrensen?

Noen forsikringsselskaper gir avkortning på dekning til sine seniorkunder da disse anses som en risikogruppe (aldersgrensen ligger vanligvis på mellom 70 og 75 år). De aller fleste gir avkortning til nye kunder, dvs. at om du bytter forsikringsselskap, kan du oppleve å få dårligere vilkår pga. alder. Sjekk om du har full dekning hos ditt selskap.

Hva med innstilte fly?

Dersom det er værforhold som gjør at flyet blir innstilt, dekkes dette av reiseforsikringen. Om det er streik eller andre forhold på flyplassen som skaper trøbbel for avvikling av flytrafikk, dekker ikke reiseforsikringen noe.

Hva om noe skjer med eiendelene dine?

Finn ut hva forsikringen dekker skulle bagasjen bli forsinket, eller komme bort. Har du med deg verdifulle gjenstander, som smykker og klokker, eller laptop og fotoutstyr, trenger du mest sannsynlig en tilleggsforsikring som gir deg erstatning dersom du skulle bli frastjålet noe.

Kontakt forsikringsselskapet i god tid før avreise

Det er altså en god del som bør avklares når det gjelder reiseforsikringen din før du drar av sted på ferie. De færreste av oss har full oversikt over vilkårene som gjelder for forsikringen vår, spesielt det som står i liten skrift. De fleste forsikringsselskaper har informasjon tilgjengelig på nettsiden sin, men du kan også kontakte selskapet ditt direkte via chat, e-post eller telefon. Fortell hvor du skal reise, hva du skal gjøre, hvilke eventuelle kroniske lidelser du har, og nevn hva du har tenkt å ta med deg av verdifulle gjenstander. Da vil du få beskjed om din gjeldende reiseforsikring dekker alt du har behov for, eller om du trenger å oppgradere den eller kjøpe en tilleggsforsikring.

Ta med helsetrygdkortet!

Skal du reise innenfor EU/EØS, bør du ta med deg Europeisk helsetrygdkort. Det dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp, men det ligger begrensninger som gjør at du uansett bør ha en reiseforsikring i tillegg.

Les mer og søk om Europeisk helsetrygdkort her

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.